25 Ocak 2015 Pazar

Gnocchi


 

 


Gnocchi (patatesli makarna), Yapım aşamalarını ve püf noktalarını ilk defa deneyecekler için tek tek anlatalım.

Malzemeler

·         4adet orta boy patates

·         1 yumurtanın sarısı

·         2 kupa un 

Domates sosu

·         4 çorba kaşığı zeytinyağı (zeytin yağ yoksa fındık yağ)

·         4 adet orta boy domates

·         5 diş sarmısak

·         taze reyhan

·         istege göre tuz ve  karabiber

     servis için;

·         permesan peyniri

Hazırlanışı:

Patatesleri kabukları soyulmuş şekilde bol tuzlu suda haşlayın. Ilıdıktan sonra rendeleyin. Rendeledikten sonra soğumasını bekleyin ve un serptiğiniz tezgaha yayın.Patateslerin iyice suyunu çekip kuru hale gelmesi için soğumasını bekleyin.

Patateslerin üzerine çırptığınız yumurta sarısını ilave edin.

Ardından önce 1,5 kupa un ekleyin.

Bütün malzemeyi tezgahta karıştırın.
 Az az un ekleyerek hamurun kıvamını yakalayın (hamuru fazla yormadan) elinizle yoğurun (kulak memesi kıvamında olmalı). Hamur hazır olduğunda unladığınız tezgahta merdane ile yaklaşık 5mm kalınlıkta olacak şekilde açın.

Hamuru şeritler halinde kesin. aynı kalınlıkta olmaları yeterli, şeritleri şekil vermek için 1-1,5 santim parçalar halinde tekrar kesin. Piştiği zaman biraz daha iri olacaklarını dikkate alarak, çok iri parçalar olmamasına dikkat edin.


Ardından her bir parçayı çatalın üzerinde yuvarlayarak şekil verin. Bu şekilde yapmak zor gelirse, her bir parçanın üzerine parmağınız ile bastırarak çukurlar oluşturun. Her iki şekil de piştikten sonra daha fazla sosu üzerinde tutmak için yeterli olacaktır.  Hepsi hazır olduğunda bir tepsiye serdiğiniz temiz mutfak bezinin üzerine alın ve serin bir yerde bekletin. Pişirmek için büyük bir tencereye bolca sıcak su koyun. Su kaynadıktan sonra tuzunu ekleyin ve hazırladığınız makarnaları yapışmamalarına dikkat edin,  kapağı açık olarak pişmeye bırakın. Suyun üzerine çıktıklarında pişmiş demektir. Bekletmeden alın ve hazırladığınız sosa ekleyin.




Domatesli sos; domatesleri rondodan geçirin. İyice ısıttığınız tavaya yeteri kadar zeytin yağı (fındık yağ) koyun ve sarmısakları ekleyin. Sarmısaklar kokusunu verdikten sonra domatesi ekleyin ve beş dakika kadar pişirin. Lezzetlendirmek için tuz ve karabiberini ilave edin.


Sos hazır olunca pişen makarnaları sosa ekleyin birlikte bir taşım daha pişirin. Ateşten aldıktan sonra taze reyhan yapraklarını ekleyin. Üzerine bolca permesan rendeleyin . yemeye hazır



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder