31 Ocak 2015 Cumartesi

Antrikot / Dana Pirozla



Dananın sırt kısmından çıkan et. Kemikli ve yağlı olduğu için dananın en lezzetli kısmı. Bu eti kemikli ve yağlı pişirmek gerekli. Kemikli olur ise pirzola kemiksiz olur ise antrkot denir.

Bonfile

Dananın sırt kısmından çıkar. Kemiğin içinde kalan ve hareket etmeyen tek kısmı. Bu yüzden çok yağsız ve yumuşak bir et.

T-Bone

Bonfile ve kontrfile’nin birleşmesinden olur. İsmini görünümü T harfine benzeyen kemiğinden alır. Etin bir tarafı bonfile diğer tarafı ise kontrfiledir.

Lokum

Süt danasının sırtından çıkan ettir. Süt dana bonfileden bir hafta boyunca kemiğinin üzerinde dinlenmiş yağsız yumuşak ince ve dövülmemiş et.

Kuzu Kaburga

Kuzunun kafes bölgesinden çıkan et. Et önce döküm tavada mühürlenip sonra 180 derece fırında 17 dakika kızartılıp servis edilir.

Küşleme

Kuzunun danada bonfileye denk gelen kısmı. Etin bu kısmı her kuzuda 2 adet.kuzunun en kıymetli yeri. Yağsız, yumuşak ve lezzetlidir.


İyi et nasıl anlaşılır?

Eti alırken  etin renginin açık,parlak ve sıkı olması gerekir. Yani önce göze hoş gelmeli. et KASAP’tan alınmalı

Et nasıl kesilmeli?

eti iyi pişmiş seviyorsak ince kesmeli, az pişmiş seviyorsak kalın kesmeliyiz. Eti kesinlikle dövdürmeyin.

Evde et pişirirken nelere dikkat edilmelidir?

Eti dolaptan çıkarıp hemen ızgaraya atmamamız lazım. Önceden tuzladığımız ve yağladığımız eti oda sıcaklığında 1 saat bekletmeliyiz. Eti yüksek ısıda mühürlememiz gerekir. En fazla 2 dakika bir tarafını 2 dakika diğer tarafını pişirmemiz gereklidir.

En iyi et hangisidir?

kemikli ve yağlı olandır. Bu et sırt kısımlarından olan ettir  ( Bonfile, Antirikot, Pirzola gibi )



Marine edilen et çok yumuşak ve lezzetli olur.

Et Nasıl Marine Edilir
Eti marine ederken kullanmamız gereken malzemeler:
Süt: Asitli olduğu için eti çürütür.
Zeytinyağı: Etin hava almasını önler. Oksijenle temasını keser. Etleri zeytin yağına gömülü olarak bekletirsek et hem dinlenir hem de yumuşar.

* Eti marine etmek için yoğurt kullanılabilir.
* Eti marine ederken kesinlikle soda, kola, limon kullanmayınız, çünkü bunların içinde asit değil gaz var.
* Eti marine ederken soğan, soğan suyu Bunlar asitli olduğundan etin içindeki sinirleri çürütür ve ete lezzet katar.

* Eti marine ederken dana etinde baharat olarak karabiber, biberiye kullanmamız ete lezzet katar.Kuzu etinde ise kekik, karabiber, pul biber, kullanabiliriz.
* Eti marine etmeden önce etin dinlenmiş olması gerekmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder