MALZEMELER
- 1 büyük
boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 4 yemek
kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek
kaşığı domates salçası
- 1 adet orta
boy kabak
- 1 adet orta
boy havuç
- 1 adet orta
boy patates
- 3 dal kereviz
sapı
- 5 adet taze
fasulye ya da bakla
- 100
gram karnabahar
- 1 dal pırasa
- 4 dal taze
fesleğen
- 5 su
bardağı sıcak tavuk suyu
- 1/2 su
bardağı Meksika fasulyesi (arzuya göre kuru fasulye, önceden suya
basılmış)
- 1 su
bardağı boncuk makarna
- 1 çay
kaşığı tuz
- 1/2 çay
kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Servisi
için:
- 1/4 su
bardağı iri rendelenmiş parmesan peyniri
Püf noktası:
Tamamı
kavrulacak olan sebzeleri, bir tık önce de olsa sertlik ve pişme derecelerine
göre eklemeye özen gösterin.
Pişirme
önerisi:
İtalya'da
bölgelere göre yapımı değişen çorba tarifine makarna yerine iri bulgur ya da
pirinç de ekleyebilirsiniz.
Arzuya göre
domates salçası yerine mevsiminde domatesleri çorba yapımında
kullanabilirsiniz.
Karışık bir
sebze çorbası olduğu için çorbaya ıspanak, brokoli, renkli biberler, mısır,
pazı gibi sebzeleri katabilirsiniz.
NASIL
YAPILIR?
1.
Malzemeler çok fazla ve karışık gözükse de yapılacak işlemler basit. Kuru
soğanı kabuğunu soyduktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın. Kabuğunu
soyduktan sonra bıçağın tersiyle ezdiğiniz sarımsakları incecik kıyın.
- Kabuğunu soyduğunuz patatesi
iri küpler halinde doğrayın. Uç kısımlarını aldıktan sonra arzuya göre
kabuğunu soyduğunuz ya da üzerini kazıdığınız kabak ve havucu patateslerle
uyumlu olacak şekilde kesin.
- Bol suda yıkadığınız kereviz
sapları ve pırasayı incecik kıyın. Karnabaharı küçük çiçeklere ayırın.
Kılçıklarını temizlediğiniz taze fasulye ya da baklaları iri parçalar
halinde kesin. Fesleğen yapraklarını ayıklayın.
- Zeytin yağını derin bir
tencerede kızdırın. Küçük parçalar halinde doğradığınız kuru soğanı, hafif
bir renk alana kadar soteleyin.
- Sarımsakları ekleyip
karıştırdıktan sonra domates salçasını ekleyin. Kısa bir süre kavurun.
- Pişme derecelerini göz önünde
bulundurarak aralarda karıştırarak sırasıyla; doğranmış havuç, karnabahar,
suda bekletilmiş Meksika fasulyesi, kereviz sapı, patates, kabak, taze
fasulye ve pırasayı tencereye alın.
- Sebzelerin üzerini 2-3 parmak
kalınlığında geçecek kadar sıcak tavuk suyu ilave edip çorba karışımını
15-20 dakika kadar pişirin.
- Tuz ve taze çekilmiş tane
karabiber katıp çeşnilendirelim. İncecik kıyılmış fesleğen yaprakları ve
makarna ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10-15 dakika kadar
pişirin.
- Makarnaları şişen ve
fasulyeleri yumuşayan bol malzemeli sebze çorbasını arzuya göre
rendelenmiş parmesan peyniri ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder